Asuntoluototus

 1. Asuntolainakanta, mrd. €

  Asuntolainakanta on kasvanut tasaisesti koko viimeisen 10 vuoden ajan. Kotitalouksilla oli vuoden 2022 alkupuoliskolla asuntovelkaa yli 109 miljardia euroa. Summa ei sisällä taloyhtiöiden ottamia lainoja.
 2. Asuntolainakannan vuosikasvu

  Asuntolainakannan vuosikasvu on hidastunut kuluvana vuonna. Asuntolainakannan vuosikasvu saavutti pohjansa vuoden 2014 aikana. Lainakannan kasvua on kuluvana vuonna hillinnyt kasvava epävarmuus talouden suunnasta.
 3. Kotitalouksien tekemät uudet asuntolainasopimukset

  Asuntolainamarkkinat ovat olleet helmikuusta 2015 lähtien poikkeuksellisia.
 4. Kotitalouksien nostamat uudet asuntolainat

  Kotitalouksien nostamien uusien asuntolainojen määrä on jäänyt viime vuodesta.
 5. Kotitalouksien maksamat asuntolainojen lyhennykset

  Kotitaloudet lyhentävät asuntolainojaan vuodessa noin 17 mrd. eurolla. Kuluvana vuonna maksettujen lyhennysten määrä on noussut selvästi.
 6. Asuntolainojen vuosilyhennysten osuus asuntolainakannasta

  Asuntolainojen vuosilyhennysten määrä suhteessa koko asuntolainakantaan on noussut kuluvan vuoden aikana laskenut alle 17 prosenttiin.
 7. Asuntolainojen korkokehitys

  Asuntolainojen korot ovat nousseet nopeasti.
 8. Asuntolainojen reaalikorot

  Vuonna 2022 inflaatio on kiihtynyt voimakkaasti. Asuntolainojen reaalikorot ovat laskeneet samaan aikaan ennätysmatalalle tasolle.
 9. Asuntolainojen laskennallinen marginaali

  Asuntolainojen laskennallinen marginaali on saavutti huippunsa vuonna 2013. Keskimarginaali laski sen jälkeen luotonkysynnän asteittaisen piristymisen myötä. Vuonna 2020 alkanut nousu katkesi kuluvan vuonna.

Viimeksi päivitetty 07.09.2022