Vastaava mestari Eero Meriläinen, Skanska: ”Tehdään mitä luvataan, mutta pikkuisen paremmin”

Kun Helsingin Eteläranta 10:n peruskorjaustyömaan pääurakoitsijan, Skanskan vastaavalta mestarilta, Eero Meriläiseltä kysyy, miksi hänen ja työmaatiimin pitäisi menestyä Vuoden Laatuteko -kilpailussa, hän vastaa hetkeäkään epäröimättä: ”Me ollaan parhaita”, ja täsmentää sanomalla: ”Tehdään mitä luvataan, mutta pikkuisen paremmin.”

Epäsuomalaiselta kuulostavalle vahvalle itsetunnolle, ja -kehulle lienee kuitenkin perusteita, ainakin jos lukee, mitä korjausurakan tilaajan, Teollisuuskeskuksen toimitusjohtaja Kimmo Järvensivu kirjoittaa Skanskan Laatuteko-kilpailun ilmoittautumiskirjeessä: ”Skanska on vienyt remontit läpi määrätietoisesti ja ammattimaisesti. Kokemuksemme Skanskan työmaatiimistä vaikuttivat merkittävästi myös julkisivu-urakoitsijan valintaan.” 

Kirjoittaessaan Skanskan remonteista monikossa Järvensivu tarkoittaa, sitä että Palace-hotellin ja Työnantajakeskuksen taloa on korjattu yhtäjaksoisesti 2010 alkaneesta Palacen remontista alkaen Meriläisen muistin mukaan viidessätoista vaiheessa. Meriläinen on itse ollut mukana talon korjaustöissä jo aiemmin eli 2002 Metalliteollisuuden toimitiloissa neljännessä ja viidennessä kerroksessa. 

Yhteen hitsautunut työmaatiimi 

Meriläinen kertoo, että Skanska on päässyt tekemään talossa näin pitkään töitä yhteen hitsautuneen työmaatiimin ansiosta. ”Työn tulee olla niin laadukasta, että luovutuksen jälkeen kehtaa kulkea talon käytävillä pystypäin”, hän sanoo, ja kertoo, että osa 15 urakasta on kilpailutettu, mutta moni urakka on annettu Skanskalle neuvottelujen tuloksena. 

Kun puhe kääntyy laatuun, Meriläinen kertoo, että toiminnan laatua on se, että koko ajan käytössä olevassa talossa töitä on tehty käyttäjän tarpeet huomioon ottaen joustavasti ja mahdollisimman huomaamattomasti, ja ajoittain epätavallisiin vuorokauden aikoihin. Samoin yhteydenpitoon ja tiedottamiseen tilaajan ja talon käyttäjien suuntaan on panostettu. Tästä on esimerkkinä Meriläisen perjantaisin laatima viikkotiedote, joka jaetaan niin sähköpostin kautta kuin paperiversioina esimerkiksi hissien ovien pieliin. 

Lopputuloksen laadusta Meriläinen sanoo: ”Työt pitää saada kerralla valmiiksi, ja laadun pitää yltää tilaajan odotuksiin, tai jopa ylittää ne. Meidän käsitys vaadittavasta laatutasosta on usein kovempi kuin asiakkaan. Olemme pyrkineet käyttämään etenkin sisätöissä eri vaiheissa samoja urakoitsijoita, mikä varmistaa sen, ettei töitä jouduta tekemään kahteen kertaan. 

Joka ainoa suunnitelma kyseenalaistetaan 

Laatuun liittyy myös se, että Skanska tekee vain noin puolet töistään alkuperäisten suunnitelmien mukaan. ”Joka ainoa suunnitelma tutkitaan ja kyseenalaistetaan. Mietimme yhdessä tilaajan, suunnittelijoiden ja viranomaisten kanssa, mitä voisimme tehdä paremmin ja edullisemmin”, Meriläinen kertoo. 

Talon ylimmässä kerroksessa Meriläinen näyttää pienen, mutta osuvan esimerkin edullisesta, mutta toimivasta hankinnasta. Suomen upeimpiin kuuluvan saunaosaston seinällä olevat teräksiset pyyhekoukut ovat peräisin Biltemasta, eivätkä suinkaan italialaisen huippudesignerin valikoimasta. 

Kaikista uusista töistä mallit 

Suuremmassa mittakaavassa suunnitelmien muokkaamisesta käy nyt meneillään olevan julkisivuremontin työmenetelmien läpikäyminen mallien avulla. Pienetkin laatua tai asennusystävällisyyttä parantavat muutokset ovat tärkeitä, kun julkisivuissa on Meriläisen mukaan noin 6 000 betonielementtiä ja yli 1 700 ikkunaa. 

Aiemmin talon riesana olleet ikkunan ja seinän välisiltä liitosten vesivuodoilta vältytään nyt uusiksi mietittyjen liittymädetaljien avulla. Samoin 160 kiloa painavien julkisivujen pienelementtien kannakkeita on työnjohdon aloitteesta muutettu kestävämmiksi ja asennusystävällisemmiksi. 

Meriläinen kertoo, että julkisivudetaljit on testattu malliasennusten avulla. Tämä on linjassa muidenkin työvaiheiden laadunvarmistuksen kanssa. Työntekijöille esitellään aiempien urakoiden lopputuloksia tavoitetason määrittämiseksi ja tämän jälkeen kaikista uusista työvaiheista tehdään malliasennukset. Periaatteena on se, että sama työryhmä tekee aina sekä malliasennuksen että varsinaisen urakkasuorituksen. 

Teksti ja kuvat: Arto Rautiainen
Artikkeli julkaistu Rakennuslehdessä 16.9.2016