Kirvesmies Juha Nieminen, NCC: ”Loppulaadun näkevät kaikki”

Vuoden Laatuteko -kilpailun finaalivaiheessa oleva kirvesmies Juha Nieminen NCC:ltä on tyypilliseen suomalaiseen tapaan vaatimaton mies, ja huono kehumaan itseään. Näin on, vaikka moni hänen töitään nähnyt pitääkin Niemistä NCC:n ykköstimpurina.

Lyhyen miettimisen jälkeen Nieminen sanoo laadusta: ”Kun näkee talon, jota on ollut rakentamassa, uskaltaa sanoa olleensa mukana. Laatu koostuu pienistä asioista, mutta loppulaadun näkevät kaikki.”

Juha Niemisen luonteesta kertoo jotain myös se, että hän ei itse ilmoittautunut Laatuteko-kilpailuun, vaan hänet ilmoittivat hänen kaksi poikaansa, jotka kumpikin ovat valmistuneet DI:ksi Tampereella. Tuomas on töissä NCC:llä Tampereella ja Ville Technopoliksella Pietarissa. Kun pojat kertoivat isälleen kilpailusta, he alustivat asiaansa sanomalla: ”Älä nyt suutu, mutta...” Juha Nieminen ei suuttunut, mutta haastattelutilanteessa hän on selvästi hämillään saamastaan huomiosta. 

31 vuotta samassa työpaikassa 

Järvenpäässä asuva 62-vuotias Nieminen valmistui ammattikoulusta kirvesmieheksi 1973. Kun häneltä kysyy alan valinnasta, hän vastaa tyypilliseen tapaansa: ”Se nyt oli vaan silloin. Tämä on vapaata työtä ja pitkälti ulkotyötä. En ole katunutkaan valintaani.” Muutaman vuoden kuluttua valmistumisestaan Nieminen meni töihin Puolimatkalle, jonka seuraajalla, NCC:llä hän on töissä edelleen. Vuosia samassa työpaikassa on kertynyt 31. 

Niemisen nykyinen työmaa on Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST. Tällä työmaalla ”Jussi” on yleiskirvesmiehenä ollut tekemässä muun muassa aulan vesikaton kaarevia seiniä. Nyt hän laudoittaa elementtiporukalle elementtien väliin jääviä isompia aukkoja sekä pihakatoksen anturoiden muotteja. 

Työmaita Viikin puhdistamosta Mormonitemppeliin 

31 vuoteen mahtuu tietysti lukuisa määrä työmaita. Näistä Nieminen mainitsee ensimmäisenä viime vuonna valmistuneen Santahaminan Monitoimitalon. Tältä työmaalta hän muistaa etenkin pyöreän, kolmikerroksisen paikallavalutornin laudoituksen sekä lautamuottiin valetut betoniseinät. 

Kymmenen vuotta sitten Espoon Karakallioon valmistuneen Mormonitemppelin laatuvaatimukset olivat tiettävästi ainutlaatuisen tiukat. Nieminen sanoo kohteesta, että talo on varmasti pystyssä vielä 200 vuoden päästä. Tällä työmaalla hän pääsi näyttämään osaamistaan esimerkiksi vierastalon katon vaativien puurakenteiden tekijänä. 

Niemisen uralle osui myös 1990-luvun alussa rakennettu Viikin puhdistamo Helsingissä, joka rakennettiin suurimmaksi osaksi kallioluolan sisään. Hän oli laudoittamassa muun muassa patoseiniä, ajoluiskan seiniä sekä patoseinää, jonka avulla viemärivesien virtaus käännettiin uudelle puhdistamolle. 

”Mitä tahansa, paitsi sutta” 

Kun Nieminen on huono kehumaan itseään, hänen poikansa soittelivat isänsä uran varrelta tutuiksi tulleilta esimiehiltä kommentteja. Tässä muutama kommentti: 

”Nieminen pystyy tekemään tehokkaasti mitä tahansa, paitsi sutta.” 

”Minulle jäi erityisesti Niemisestä mieleen se nöyrä asenne, jolla tämä ammattimies teki viimeisen päälle laadukasta jälkeä.” 

”Nieminen ei pidä uransa aikana opittuja työtapoja omana tietonaan, vaan pyrkii opettamaan niitä nuoremmalle sukupolvelle.” 

”Jussilta onnistuu kaikenlaisten ja -muotoisten muottien teko sekä pitkästä tavarasta että muottikalustoista.”

Teksti ja kuvat: Arto Rautiainen
Artikkeli julkaistu Rakennuslehdessä 2.9.2016