Are:n putkimiehet Simo Järvelä ja Joonas Saarimaa: ”Nopeasti ja halvalla tarkoittaa hidasta ja kallista”

Simo Järvelä ilmoitti Vantaan Pähkinärinteen koulun peruskorjauksen Vuoden Laatuteko -kilpailuun. Hänen kanssaan kilpailuun osallistumista perustelee asentajaporukan nokkamies, Joonas Saarimaa. Heidän mielestään hyvän laadun takana on ennen kaikkea kaksi tekijää: se, että työsuoritus tehdään kerralla valmiiksi ja se, että myös toisten ammattiryhmien työt otetaan huomioon. Tiivistettynä tämä tarkoittaa paneutumista ennakkosuunnitteluun ja tiivistä yhteistyötä muiden urakoitsijoiden kanssa.

”On ammattiylpeyttä, että työt tehdään kerralla valmiiksi. Sitä paitsi, jälkikorjaukset syövät aina meidän palkkaamme. Silti työmailla näkee liian usein melkoisia räpellyksiäkin”, Järvelä sanoo. Saarimaa jatkaa tähän: ”Olen nähnyt, että nopeasti ja halvalla tarkoittaa hidasta ja kallista. Ei ole suuri vaiva tehdä työnsä kerralla kunnolla.”Laadun varmistus toimii Aren Pähkinärinteen urakassa Saarimaan mukaan niin, että työvaiheiden laatuvaatimukset käydään läpi pääurakoitsijan, Rakennusliike Jusmarin työnjohtajan kanssa läpi ennen töiden alkua. Työnjohtaja antaa täyttöluvat ja päättää painekokeista. Eri työvaiheet kuvataan ja dokumentoidaan myöhempää tarvetta ajatellen. 

Avoimuus kannattaa 

Järvelän mukaan Pähkinärinteen työmaan putkitöiden laatuun vaikuttaa pitkälti asentajien vähäinen vaihtuvuus: ”Osastollamme on vain kymmenkunta asentajaa, joten tunnemme kaikki toisemme. Uusinkin meistä on ollut Are:lla kaksi vuotta. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, jonkun vahvuus on kupari ja jonkun toisen teräs. Asentajien välillä toimii keskusteluyhteys, eikä ketään potkaista pois, jos uskaltaa kysyä.” 

Yhteistyöstä työmaan muiden urakoitsijoiden kanssa Järvelä sanoo: ”Kun puhutaan ja joustetaan puolin ja toisin, päästään pitkälle. Käytäntö on osoittanut, että avoimuus kannattaa. Tällä työmaalla on kiinnitetty huomiota ennen kaikkea risteilypalavereihin, sillä moni paikka on asentajille hankala ilman yhteistyötä. Toimiva yhteistyö edistää urakan onnistumista ja myös pitää porukan ilmapiirin hyvänä.” 

”Jotain on tehty oikein” 

Järvelän ja Saarimaan osasto Are:lla tekee pääasiassa asuntokohteita, mutta on miehillä kokemusta muunlaisistakin hankkeista. Järvelä sanoo, että hänen mielenjäävimpiin työmaihin kuuluu esimerkiksi Kampin keskuksen kauppakeskuskerrosten putkityöt: ”Kyseessä oli iso kohde, jossa työturvallisuus tuli kunnolla esiin ensimmäistä kertaa. 

Järvelä on lisäksi ollut mukana kahdessa eduskuntatalon korjausvaiheessa. Tämän työmaan tekee erityiseksi hänen kannaltaan se, että Järvelän isoisä oli aikanaan rakentamassa eduskuntataloa. ”Oli mahtavaa päästä tutustumaan vanhoihin ratkaisuihin. Vanhoissa tiloissa oli hirveästi selvitettävää ennen töihin ryhtymistä. Suojelukohteessa ei voinut porata missä tahansa”, hän kertoo. 

Saarimaa kertoo olleensa Järvelän tapaan eduskuntatalon korjaustyömaalla. Hän pitää kuitenkin nyt meneillään olevaa Pähkinärinteen koulua vaativimpana työmaanaan: ”Tämä on todella sirpaleinen kohde, osa asennuksista uusitaan ja osa jätetään entiselleen. Kohde on lisäksi laaja, vaikka talossa on vain kaksi kerrosta. Asioiden selvittämiseen menee aikaa.” 

Järvelä ilmoitti Pähkinärinteen koulun putkiasennusporukan Vuoden Laatuteko -kilpailuun. ”Kilpailut ovat aina hauskoja. Täällä ei ole vielä tehty yhtään itselleluovutusta, kun kalusteasennukset ovat vasta alkaneet. En kuitenkaan usko, että meidän jäljiltä tulee korjattavaa”, hän perustelee osallistumista ja toteaa vielä: ”Jotain on tehty oikein, kun meidät haluttiin edellisen työmaan jälkeen tänne.”

Teksti ja kuvat: Arto Rautiainen
Artikkeli julkaistu Rakennuslehdessä 19.8.2016