Ostajan opas

Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita ja vinkkejä laadukkaan infratyön tilaamiseksi, on kyse sitten infran rakentamisesta tai sen hoidosta ja kunnossapidosta.

Jos vuokraat pelkän koneen kuljettajineen, ammattilainen auttaa tarvittaessa löytämään koneyhdistelmän, jolla työ sujuu nopeasti. Maarakennustyöt tehdään yleensä erikokoisilla kaivukoneilla, kuormaajilla ja nostimilla, joihin on monipuolisesti työtä helpottavia lisälaitteita.

Muista, että vastuu työn suunnittelusta ja johtamisesta on sinulla. Sovi esimerkiksi, kuka selvittää työmaa-alueen kaapelit, putkistot ja muut maanalaiset rakenteet ja merkitsee ne maastoon. Tämä, maksuperusteet ja muut yksityiskohdat kannattaa sopia kirjallisesti.

Jos teetät urakalla, selvitä jo tarjouspyynnössä tarkasti, mitä urakoitsijalta odotetaan. Vaivaa ei kannata säästää ja asiantuntija-apua on saatavilla. Muista, että urakkatöissäkin teettäjällä on osavastuu työmaan turvallisuudesta.

Tarkista, että urakoitsija on alv- ja ennakkoperintärekistereissä. Työeläkemaksujen ja verojen maksamisesta on syytä pyytää urakoitsijalta todistukset. Tarkista myös urakoitsijan vakuutukset; toiminnan vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneet vahingot, mutta louhintatöissä edellytetään omaa vakuutusta.

Louhintatöissä tarkista, että urakoitsijalla on panostajan pätevyyskirja ja että räjäytyssuunnitelmat on tehty kirjallisesti. Vahinkotapauksissa myös työn teettäjä saattaa joutua vastuuseen.