| LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

TATEHack tuotti hedelmää – voittajaksi valikoitu idea suunnitelmamuutosten hallinnasta projektin aikana

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU, Metropolia, Assemblin ja Caverion toteuttivat yhteishankkeena TATEHackin, jossa opiskelijat ideoivat uusia, innovatiivisia ratkaisuja digitaalisuuden hyödyntämiseen taloteknisen urakoinnin eri vaiheissa. Parhaana palkittiin idea suunnitelmamuutosten hallinnasta lvi- ja talotekniikkaprojekteissa.

Hackathonissa Metropolian talotekniikan, rakennustekniikan sekä IT- ja viestintätekniikan opiskelijoista koostuvat ryhmät ideoivat ratkaisuja LVI-huoltopalvelujen kehittämisen, asennusprojektien aikaisten suunnitelmamuutosten ja lisätöiden hallinnan sekä putkiremontin aikaisen asukasviestinnän haasteisiin. Todella tiukan kisan parhaaksi valittiin Aleksei Diatlovin, Teemu Liuksen ja Anna Äijön muodostaman ryhmän idea, joka auttaa suunnitelmamuutosten hallinnassa lvi- ja talotekniikan asennusprojektien kaikissa vaiheissa.

Valintaraati arvosti erityisesti idean innovatiivisuutta sekä siihen sisältyneitä uusia oivalluksia. Työn ytimessä oli sovellus, joka kokoaa kaikki rakennushankkeen osapuolet yhden järjestelmän piiriin ja saa muutosten tilan näkymään kaikilla reaaliajassa. Vaikka työ vielä raadin mukaan vaatiikin jatkojalostusta ennen sen kaupallista hyödyntämistä, siinä nähtiin aitoa potentiaalia LVI-urakoinnin ja myös laajemmin koko rakentamisen näkökulmista.

  • Voittajaryhmän ideassa oli digitaalisuutta käytetty koko rakennushankkeen ajan hyödynnettävällä ja kaikille osapuolille lisäarvoa tuottavalla tavalla, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kehuu.

Hackathonin aikana opiskelijat kokoontuivat kolme kertaa ideoimaan ratkaisuja annettuihin ongelmiin. Työskentely oli intensiivistä ja ennakkoluulottomuuteen kannustavaa. Tapaamisia järjestettiin yritysten tiloissa, joka auttoi irtoamaan opiskelun normaaleista rutiineista ja arkipäiväisestä tunnelmasta. Jokaisella ryhmällä oli työelämää edustava mentori, joita olivat asennuspäällikkö Tero Hailikari Assemblinista, kehityspäälliköt Jukka Paloniemi ja Juha Peltonen Caverionista ja erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-TU:sta. Metropolian suuntaan yhdyshenkilönä toimi yliopettaja Lauri Heikkinen.

  • Myös muiden töiden taso oli korkea. Hackin aikana oli erityisen ilahduttavaa huomata, kuinka teräviä opiskelijoita LVI-alalla on. Tämän perusteella toimialan tulevaisuus näyttää hyvältä, Mäkinen iloitsee.

Katso kuva: Teemu Lius (vas.), Aleksei Diatlov, Lauri Heikkinen, Tero Hailikari ja Anna Äijö.


Valintaraati koostui LVI-TU:n, Assemblinin ja Caverionin asiantuntijoista. Raati palkitsi parhaimman idean opintomatkalla talotekniikkakohteeseen Tukholmassa. Opintopisteiden lisäksi TATEhackiin osallistuneet opiskelijat voivat jatkaa ideansa kehittelyä ns. innovaatioprojektina; myös sen jatkojalostus valitun yrityksen kanssa on mahdollista.

Lisätiedot

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen p. 045 899 9388, juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen@lvi-tu.fi

lvi-tu.fi