| Rakennusteollisuus RT ry | Keskusliitto

NCC:n vastaava työnjohtaja Jaakko Jäväjä: ”Laadukkaaseen tekemiseen liittyy myös turvallisuus”

NCC rakentaa tavoitehintaisena KVR-urakkana pääkonttoria Oululaiselle tietoturvallisia langattomia viestintäratkaisuja kehittävälle ja valmistavalle Bittiumille. Työmaan vastaava työnjohtaja Jaakko Jäväjä on Vuoden Laatuteko –kilpailussa kahdeksan finalistin joukossa.

”Laadukkaaseen tekemiseen liittyy aina myös turvallisuus. Siistillä ja turvallisella työmaalla laatukin kohentuu”, Jaakko Jäväjä sanoo. Hänen sanoillaan on katetta, sillä työmaa sijoittui kolmanneksi valtakunnallisessa työturvallisuuskilpailussa 2016. 

”Kirjoissa määriteltynä laatu on ihan eri asia kuin käytännössä tehtynä”, Jäväjä toteaa, ja jatkaa sanomalla, että laadukas rakentaminen on tilaajan kannalta sitä, että hänelle tehdään rakennus, joka on kestävä ja edullinen käyttää. Hänen mielestään myös aikataulussa ja kustannusarviossa pysymisellä on suuri merkitys laadun kannalta. Lisäksi hän sanoo, että työt pitää tehdä kerralla valmiiksi, ettei tarvita parsimista ja paikkailua. 

”Jäväjä on isojen työmaiden vetäjä” 

Bittiumissa pääkonttorihankkeesta vastaava engineering-toimialan johtaja Jari-Pekka Innanen kertoo olleensa mukana useassa rakennushankkeessa. ”En ole nähnyt toista vastaavaa mestaria, joka oli ottanut tilaajan tarpeet yhtä hyvin huomioon.” NCC:n toimintaan hän on ollut tyytyväinen: ”Nyt kun luovutukseen on aikaa enää pari kuukautta, voi sanoa, että aikataulu ja budjetti ovat pitäneet. Viimeistelyn laatu on sekin kunnossa, mikä on meille tosi tärkeää. Pääkonttorin pitää antaa ulospäin kuvaa yrityksestä, jonka tuotteet ovat yhtä laadukkaita kuin uusi talomme.” 

”Jaakko Jäväjä on isojen työmaiden vetäjä, jonka voi laittaa hankkeeseen kuin hankkeeseen. Työmaahan on aina vastaavan mestarinsa näköinen, niin työmaa-aikana kuin valmiinakin”, Jäväjän esimies, työpäällikkö Marko Alaniemi sanoo. 

Bittiumin pääkonttori on nelikerroksinen toimistotalo, jossa on toimistotilojen lisäksi tietoturvallisuudeltaan erittäin korkeasti luokiteltuja tuotekehitys- ja laboratoriotiloja. Investoinnin suuruus on noin 15 miljoonaa euroa, rakennuksen tilavuus lähes 40 000 kuutiometriä ja pinta-ala 8 330 neliömetriä. 


”Bittiumin pääkonttorin työmaalla tietoturvallisuus ajaa kaiken edelle”, NCC:n vastaava työnjohtaja Jaakko Jäväjä sanoo.

Sukurasite vei Jäväjän rakentajaksi 

Kuusankoskella syntynyt, mutta kymmenenvuotiaasta lähtien Oulussa asunut 43-vuotias Jäväjä kertoo, että hänellä on sen verran sukurasitetta rakentamiseen, ettei koskaan osannut ajatella muuta alaa työurakseen. Hän opiskeli ensin kirvesmieheksi ammattikoulussa. Rakennusinsinööriksi hän valmistui Seinäjoella ammattikorkeakoulusta 1997. 

Työuransa Jäväjä aloitti Teräsbetonilla nuorempana työnjohtajana. Ensimmäisen kerran hän hakeutui NCC:lle 2001. Ensimmäiset kaksi työmaata hän toimi työnjohtajana, mutta vuodesta 2003 alkaen hän on ollut vastaavana mestarina. 2005 hän vaihtoi NCC:n Hartelaan reiluksi kymmeneksi vuodeksi, minä aikana hänellä oli hankkeita laidasta laitaan, asuntoja, toimistotaloja, koulua ja hammashoitolaa. 

Uudelleen NCC:lle puolitoista vuotta sitten 

Jäväjä siirtyi uudelleen NCC:lle, kun Bittiumin pääkonttorityömaalle tarvittiin vastaavaa työnjohtajaa, ”Palaset loksahtivat paikoilleen, kun luvassa oli mielenkiintoinen hanke ja NCC.llä sopivasti rekry päällä”, hän perustelee työnantajan vaihdostaan. 

Jäväjän 20 vuoden työrupeamaan on kuulunut useita mielenkiintoisia työmaita. Hän sanoo, että näistä kolme on erityisesti maininnan arvoisia. Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiölle 2011 rakennettu 105 asuntoa ja liiketilaa käsittävä rakennus tehtiin niin ahtaalle tontille, että ulkoseinät ovat aivan tontin rajalla. 2015 rakennettu Muhoksen ammattikoulu oli Jäväjän mielestä erikoisempaa tekemistä, sillä mukana oli muun muassa autokorjaamo. 

Kolmas maininnan arvoisen kohde on meneillään oleva Bittiumin talo: ”Eteen on tullut paljon uusia asioita tiukan tietoturvallisuuden kannalta. Lisäksi tällä työmaalla ovat korostunut asiakkuus ja yhteistyö tilaajan kanssa.” 


Lokakuun lopulla valmistuva Bittiumin pääkonttorirakennus on tietoturvallisuudeltaan korkeata luokkaa, kehittäähän yhtiö esimerkiksi tietoturvallisia langattomia viestintäratkaisuja etenkin viranomaiskäyttöön.

Harrastuksistaan Jäväjä sanoo: ”Kesällä moottoripyöräily ja talvella moottorikelkkailu. Kesälomallani tein Hondan tuhatkuutioisella matkaendurollani 8 500 kilometrin ajomatkan viidessä päivässä.” Lisäksi Jäväjä mainitsee harrastuksekseen lasten jalkapalloilun seuraamisen ja tukemisen.

Tutustu Jaakkoon - katso video

Video: Juha Salmi
Teksti ja kuvat: Arto Rautiainen
Artikkeli on julkaistu Rakennuslehdessä 22.9.2017.