| LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Valutatko rahojasi viemäriin?

Vuoto vesikalusteessa ei tarkoita aina rakennusta vaurioittavaa katastrofia. Usein vesivuoto on pieni ja huomaamaton, esimerkiksi vuotava wc-istuin. Tästä voi kuitenkin aiheutua yllättävän suuria ja täysin turhia kustannuksia.

Suoraan viemäriin ohjautuva vuoto jää usein huomaamatta tai sitä ei pidetä merkittävänä asiana, eikä siihen reagoida nopeasti. Vedestä joudutaan kuitenkin maksamaan paitsi vesimaksua, niin tässä tapauksessa myös jätevesimaksua. Kun vuoto on jatkuva ohut vesivirta eli noin parsinneulan kokoinen, vettä valuu vesilaitosten arvioiden mukaan hukkaan peräti 300 m³ vuodessa. Helsingin hintatasolla tämä tarkoittaa noin 800 euron ylimääräistä laskua.

- Tämä on siis puhdistettua juomakelpoista vettä. Lisäksi vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa. Tästä aiheutuvat kustannukset tietysti laskutetaan eri tahoilta, mutta ympäristön kannalta kyseessä on täysin turha tuhlaaminen, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä harmittelee.

Hänen mukaansa tarkkaavaisen asukkaan on helppo havaita vuodot. Esimerkiksi wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä, joten vuodon havaitsemiseen riittää pala wc-paperia, joka painetaan kulhon takaseinää vasten. Pienikin vuoto näkyy heti kastuvana paperina.

Usein vuoto johtuu kuluneesta tiivisteestä, jonka uusiminen käy ammattilaiselta käden käänteessä. Tiivisteitä on hyvin saatavilla vanhempiinkin malleihin, joten kyseessä on helppo ympäristöteko, joka lisäksi säästää tekijälleen.

Lisätietoja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen, puh. 045 899 9388, juha-ville.makinen(at)lvi-tu.fi
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, puh. 0400 287 939, pipsa.hiltunen(at)lvi-tu.fi

lvi-tu.fi